Februari 2016 Senegal en Gambia

Deze maand hebben we in Gambia met bestuurders van KMC tijdens Set Setal diverse plekken in Serrekunda bezocht:

Set Setal in KMC
Tijdens Set Setal, inmiddels 2 keer per maand op zaterdag wordt het afval verzameld op strategische plekken en afgehaald door de Gemeente van KMC.

 

In de Casamance in Senegal gaat het gestaag verder met ons Recycling Project, de laatste lootjes, de puntjes op de i om het zo maar te zeggen, het marktonderzoek ter plaatse laat zien dat er ruim voldoende grondstoffen zijn om een recycling systeem te organisren dat niet niet afhankelijk blijft van subsidies zodat een schoner millieu en lokale werkgelegenheid blijvend is.

 

Ondertussen is het idee van ons project de grens met Gambia overgestoken:
Ook in Kanifing Municipal Council in Gambia is men druk op zoek naar een oplossing voor het vraagstuk afval. Inmiddels heeft men ons benaderd om hierbij te assisteren.
Een groepje enthousiaste bestuurders en bewoners gaat hier zelf een foundation oprichten die wij vanuit Nederland met kennis en middelen gaan ondersteunen.

 KMC dumpsite

Ook hier vindt je tijdens Set Setal op elke straathoek een verzameling afval die we moeten herdefiniëren, van afval naar grondstof is wat wij willen bereiken met onze projecten. Ook hier is het zeer nodig om vervuiling te verminderen. Samen met de lokale bevolking gaan we hier werken aan het inzamelen, sorteren en verwerken van grondstof stromen.
Waarmee we werken aan een schonere omgeving, werkgelegenheid, scholing en betere leefomstandigheden voor de 'scavengers' die op en om de dumpsites leven.

In de straten van Serrekunda

In mei gaan we verder, we zullen aanwezig zijn bij de oprichting van de Mbenyokono Foundation en samen met het bestuur werken aan het Recycling Project Serrekunda, dat daarna verspreidt kan worden in Gambia.

 

Een schoner millieu,

combineren met

Economische Ontwikkeling.

 

Wij weten dat het kan !